Mat og drikke
Kleftiko – en tradisjonell og stjålet lammerett

Kleftiko – en tradisjonell og stjålet lammerett

Navnet ”Kleftiko” indikerer det som sies, at det tradisjonelt dreide seg om stjålet lammekjøtt. Tyven snek seg inn på området utenfor landsbyen hvor dyrene var, stjal et lam og tilberedte kjøttet i flere timer over glødende kull i et hull i bakken som ble tett forseglet med leire for å unngå at røyk og matluk... les mer
Vasos Manolis om hvordan du finner gode viner på Kypros

Vasos Manolis om hvordan du finner gode viner på Kypros

Det finnes mange vinprodusenter på øya, og man behøver en smule tid for å finne frem til de som er virkelig gode – prøve og feile! De beste Kyprosvinene er meget gode, og en opplagt måte for å finne frem til de beste er å be om litt hjelp fra en ekspert. Vi snakket med Vasos Manolis (bildet) som ble utnevnt til ”Som... les mer
Halloumi – en kypriotisk delikatesse

Halloumi – en kypriotisk delikatesse

Denne osten har fått sitt navn fra gresk, tyrkisk og arabisk. ”Halloumi” betyr angivelig ”ost” og den ser i alle fall ikke akkurat veldig spennende ut. Du kan kjøpe den i alle matvarebutikker på øya, pakket i plast, hvit og lite sexy med en konsistens som kan minne om viskelær, og med en ganske salt smak. – Det er al... les mer
Ørret fra Troodos - en delikatesse for mange anledninger

Ørret fra Troodos - en delikatesse for mange anledninger

For erfarne sportsfiskere vil Kypros og Troodos-fjellene sannsynligvis ikke kvalifisere til å være med på listen over attraktive fiskedestinasjoner. Men for alle andre kan vi forsikre om at det finnes nydelige ørretretter mange steder rundt om i Troodos landsbyer. Du vil sikkert finne ørret på mange menyer i Kypros restauranter, men ingenti... les mer
Zivania – bra for mye rart

Zivania – bra for mye rart

Zivania, eller Zivana, er en kypriotisk brandy laget av en blanding av knuste druer og lokale tørre viner laget av Xinesteri og Mavro druer. Zivania destillerier er like de som blir brukt for Tsikoudia på Kreta. Zivania er fargeløs med et høyt alkoholinnhold en lett aroma av rosiner. Alkoholinnholdet varierer, med 45% som det vanligste. Zivania inneho... les mer
Lag Souvla på kypriotisk vis – med lam eller svinekjøtt

Lag Souvla på kypriotisk vis – med lam eller svinekjøtt

Souvla er en av de mest populære retter på Kypros. Den består av store stykker kjøtt tilberedt på spyd over en trekullgrill. Det er forskjellig fra den populære greske souvlaki ved at kjøttstykkene er større og tilberedes sakte og på større avstand fra grillen. Tradisjonell souvla er laget av nakkestykke og skulde... les mer
Hvordan lage Tzatziki – en deilig dip fra Middelhavet

Hvordan lage Tzatziki – en deilig dip fra Middelhavet

Tzatziki er blitt en favoritt om sommeren, på picnics og grillmiddager over hele øya. Og det er mer å passe på når du skal lage tzatziki enn mange kanskje innser; det er ikke bare å blande agurk med yoghurt. Denne basiskomponenten i kypriotisk matlaging går godt sammen med meze og varmt pitabrød, gjerne også servert som e... les mer
Keftedes - kypriotiske kjøttboller. Velsmakende og lett å lage

Keftedes - kypriotiske kjøttboller. Velsmakende og lett å lage

Du finner kjøttboller på menyen i de fleste land, og Kypros er ikke noe unntak. Kypriotiske Keftedes er en deilig rett og veldig lett å lage. - Ha alle ingrediensene (unntatt oljen) i en bolle og bland godt sammen. La stå i romtemperatur i 30 minutter, og form deretter massen i spiseskjestore avlange kjøttboller (du har nok til å lage ca 16... les mer